ماستیت پستان چیست ؟
عفونت پستان که به آن ماستیت پستان هم گفته میشود یکی از بیماریهای شایع در بانوان است که سالانه افراد بسیاری را درگیر میکند. این بیماری به دلایل مختلفی چون خراش در نوک سینه و معمولا در دوران بارداری و شیردهی ایجاد میشود. البته عفونتهای پستان ممکن است محدود به پستان باشند یا به دنبال یک بیماری عمومی در بدن، ایجاد شوند. عفونت پستان یا ماستیت باعث ایجاد درد، تورم، قرمزی و افزایش دمای پستان میشود و بسیار آزاردهنده است.
ماستیت در واقع شایعترین بیماری پستان میباشد که ممکن است به خودی خود و یا تحت تاثیر عواملی چون شیردهی ایجاد شود. اما عفونت در زمان شیردهی اصلیترین دلیل ایجاد ماستیت است. عفونت پستان در بافت چربی سینه رشد میکند و گاه بسیار دردناک است.
عوامل عفونت پستان
همانطور که اشاره شد عفونت پستان تحت تاثیر عوامل مختلف و در زمانهای خاصی رخ میدهد. یکی از اصلیترین دلایل ایجاد عفونت شکل گیری زخم در نوک پستان هنگام شیردهی است. در این حالت راهی برای ورود میکروب و عفونت باز شده و به علت وجود مواد مغذی شیر، باکتریهای ورود یافته رشد کرده و ایجاد عفونت میکنند.
در واقع زمانی که باکتریها مخصوصا از دهان نوزاد وارد مجاری شیری موجود در نوک پستان میشوند، عفونت و التهاب دردناک در پستان ایجاد میشود. عفونت پستان با شیوع بیشتری طی یک الی سه ماه پس از زایمان اتفاق میافتد اما حتی ممکن است در زنانی که اخیرا زایمان نداشتهاند هم رخ دهند.
علت دیگر عفونت نیز، فرم نادری از سرطان به نام سرطان التهابی میباشد که بسیار کم رخ میدهد. عفونت پستان درمان نشده میتواند منجر به آبسه یا همان عفونت پیشرفته پستان شود و علائم این بیماریمیتواند به طور ناگهانی بروز کند. البته گاها وجود عفونت در طول یک بازه زمانی بر روی پستانها تاثیر میگذارد و با حالت شدیدتری بروز پیدا میکند.
اغلب اوقات دلیل عفونت، نوعی باکتری به نام استافیلوکوک اورئوس میباشد، که برخی عفونتهای ناشی از استافیلوکوک اورئوس مقاوم به درمان و آنتی بیوتیکها هستند. در این حالت باید از روشهای درمانی دیگری استفاده شود.
نشانههای بروز عفونت پستان
از نشانههای عفونت پستان یا ماستیت میتوان به موارد زیر اشاره کرد. این نشانهها گاه سریعا و در مراحل اولیه عفونت بروز میکنند و گاه پس از پیشرفت بیماری ظاهر میشوند که در حالت دوم عفونت با آنتی بیوتیک درمان نخواهد شد. این نشانهها عبارتند از:
۱) درد، قرمزی و گرمای پستان ( التهاب)
۲) تورم، تندرنس (حساسیت در لمس)
۳) درد بدن، خستگی، احتقان پستان، تب و لرز
۴) آبسه
۵) ترشحات غیر طبیعی از نوک پستان
۶) تهوع و سرگیجه
تشخیص عفونت پستان
تشخیص عفونت پستان در انواع و مراحل آن متفاوت است. در حالتهای ساده و مراحل اولیه تشخیص عفونت معمولا با خودآزمایی پستان یا معاینه فیزیکی آن صورت میگیرد. همچنین در بیمارانی که تحت درمان آنتی بیوتیکی قرار گرفتهاند، ممکن است علائم معمول بیماری وجود نداشته و تنها توده قابل لمسی باشد. در این حالت نیز تشخیص بیشتر با سونوگرافی انجام میشود.
اما اگر تشخیص توده حاوی مایع از توده جامد سخت باشد، ممکن است نیاز به انجام سونوگرافی وجود داشته باشد. معمولا از سونوگرافی برای تشخیص ماستیت ساده و آبسه نیز استفاده میشود.
گرفتن کشت از ترشحات پستان نیز یکی دیگر از روشهای تشخیصی است که میتواند باعث تشخیص ارگانیسم ایجاد کننده عفونت هم شود. با این کار تجویز درست آنتی بیوتیک انجام خواهد شد.
زنانی که در دوران شیردهی نیستند و ماستیت دارند یا آنانی که به درمان جواب نمیدهند، ممکن است لازم باشد تا ماموگرافی یا بیوپسی پستان انجام دهند. این اقدامات تشخیصی ضروری هستند زیرا انواع نادری از سرطانهای پستان میتوانند علائم ماستیت داشته باشند و در صورت تشخیص سریعتر راحتتر درمان خواهند شد.
بیشتر بخوانید :